T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAĞCILAR - İnönü Ortaokulu

Ocak Ayı Etkinliklerimiz

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNÖNÜ ORTAOKULU

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ OCAK AYI FAALİYET RAPORU

 

Dede Korkut Hikâyeleri "Anlamını Bul" Etkinliği

“Dede Korkut Hikâyeleri” öğrencilerle paylaşıldı. Öncelikle Türk dünyasının önemli karakteri Dede Korkut hakkında detaylıca bilgi verildi ve hikâyelerin başlıkları ve içerikleri sınıf ortamında değerlendirildi. Seçilen hikâyelerden hareketle anlamı bilinmeyen sözcükler derlendi.  Bu sözcükler birleştirildikten sonra belli şablon üzerinde "Anlamını Bul" kartları hazırlandı ve bu noktada etkinliği ilerletmesi adına bir öğrenci seçildi. Seçilen öğrenci Dede Korkut rolü ile tüm sınıflarda seçilen sözcükleri ile keyifli bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinlikle birlikte hem öğrencilerin kelime dağarcığı geliştirildi hem de edebi metin değerlendirme becerileri artırıldı.

 

Dede Korkut Hikâyeleri "Hatırlamaca" Etkinliği

Seçilen Dede Korkut Hikâyelerden hareketle anlamı bilinmeyen sözcükler derlendi. Etkinlik çerçevesinde belirlenen kelimelerle başka kelimeleri çağrıştırmayı hedefleyerek belli şablon üzerinde "Hatırlamaca" etkinliği için bulmaca hazırlandı. Ve tüm sınıf düzeylerinde sorunsuz şekilde uygulandı. Uygulamayı yine benim gözetimimde Dede Korkut rolünü canlandıran öğrenci ile birlikte ilerlettik.

 

Dede Korkut Hikâyeleri "Anahtar Kelimelerle Hikâye Yazma" Etkinliği

Dede Korkut Hikâyeleri en iyi yansıtan sözcükler her sınıf düzeyinde öğrencilerle belirlendi ve örnek bir çalışma öğrencilerle paylaşıldı. Belirlenen sözcüklerden ve verilen örnekten hareketle Dede Korkut Hikâyeleri benzeri hikâyeler yazdırıldı ve öğrencilerin yazma becerilerin gelişmesi sağlandı.

 

"Dede Korkut Hikâyelerinden Hareketle Yeni Bir Hikâye Yazma Yarışması" Etkinliği 

Dede Korkut Hikâyeleri detaylı şekilde okutulduktan sonra bu hikâyelere ait kahramanlar belirlendi. Belirlenen bu kahramanların fiziksel ve ruhsal özellikleri korunarak yeni bir öykü kurgusu yapmaları öğrencilerden istendi. Verilen süre bitiminde öyküler toplanarak gerekli geri dönüşler öğrencilere bildirildi ve öğrencilerin yazma becerilerin gelişmesi sağlandı.

 

‘’Dede Korkut Hikayeleri Temalı Pano Çalışması’’ Etkinliği

Son olarak bu etkinlik kapsamında okulda bulunan panolar süslendi ve okul içerisinde Dede Korkut hakkında ilgi çekici bir atmosfer oluşturuldu.

 

Genel Değerlendirme

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında ocak ayında yapılan çalışmalarda öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımaları ve kültür taşıyıcısı olan değerlerimizi benimsemeleri amaçlandı. Yapılan çalışmalarda öğrencilerin ilgisini çekecek ve onlara öğrenme fırsatı sunacak etkinliklere yer verildi. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin projenin amaçlarını benimsediklerini ve projeden yararlandıklarını gösterdi.

 

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında ocak ayında yapılan çalışmalar eksiksiz şekilde tamamlandı. Öğrencilerin kelime dağarcığının artırılması çalışmaları olumlu sonuç verdi ve öğrencilerin yeni öğrendiği sözcükleri günlük hayatta kullandıkları görüldü. Yapılan hikâye yazma çalışmalarıyla yazma becerilerinin geliştiği fark edildi. Ders içi yapılan yazma çalışmalarına da olumlu katkı sağladı.

 Etkinlikler Hakkında Görseller

05-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.03.2024 - Güncelleme: 05.03.2024 15:34 - Görüntülenme: 39
  Beğen | 0  kişi beğendi